26357
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-26357,stockholm-core-2.1.5,select-theme-ver-7.4,ajax_fade,page_not_loaded,header_top_hide_on_mobile,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

A mild winter’s harvest – 2 / 2020 / Photograph

Carolina Koster – A-mild-winter's-harvest

A mild winter’s harvest – 1 / 2020 / Photograph

A mild winter’s harvest

2020 / From a series photographs of wintery left-overs from my garden. ‘Harvested’ after (again) a mild winter.

Due to climate change, we are increasingly dealing with mild winters in the Netherlands. I notice that this means that plants bloom longer in winter and seem to decay less.
The flowers in my series A mild winter’s harvest are ‘harvested’ at the end of another mild winter. While taking the pictures I only used daylight; the long shadows of the winter sun.

The combination of flowers, the use of light and the title evokes a mix of beauty, confusion, melancholy and threat.

A harvest is a yield, but do we want this ‘winter harvest’ if it is the result of global warming?

2020 / Uit een serie foto’s van winterse plantenresten uit mijn tuin. ‘Geoogst’ na (weer) een zachte winter.

Door klimaatverandering hebben we in Nederland steeds meer te maken met zachte winters. Het valt me op dat planten daardoor in de winter langer bloeien en minder lijken te vergaan.
De bloemen in mijn fotoserie A mild winter’s harvest zijn ‘geoogst’ aan het eind van weer een zachte winter. Bij het fotograferen heb ik uitsluitend gebruik gemaakt van daglicht; de lange schaduwen van de winterse zon.

De combinatie van bloemen, het licht en de titel roept een mengeling op van schoonheid, verwarring, melancholie en dreiging.
Een oogst is een opbrengst, maar willen we deze ‘winterse oogst’, als deze het resultaat is van het opwarmen van de aarde?