26357
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-26357,stockholm-core-1.0.3,select-theme-ver-5.3,ajax_fade,page_not_loaded,header_top_hide_on_mobile,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Carolina Koster – A-mild-winter's-harvest

A mild winter’s harvest / 2020 / Photograph

A mild winter’s harvest

2020 / From a series photographs of wintery left-overs from my garden. ‘Harvested’ after (again) a mild winter.

Due to climate change, we are increasingly dealing with mild winters in the Netherlands. I notice that this means that plants bloom longer in winter and seem to decay less.
The flowers in my photo work ‘A mild winter’s harvest’ are “harvested” at the end of another mild winter. While taking the pictures I only used daylight; using the long shadows of the winter sun.

The combination of flowers, long shadows and the title evokes a combination of beauty, melancholy and threat.

A harvest is a yield, but do we want this “winter harvest” if it is the result of global warming?

2020 / Uit een serie foto’s van winterse plantenresten uit mijn tuin. ‘Geoogst’ na (weer) een zachte winter.

Door klimaatverandering hebben we in Nederland steeds meer te maken met zachte winters. Het valt me op dat planten daardoor in de winter langer bloeien en minder lijken te vergaan.
De bloemen in mijn fotowerk A mild winter’s harvest zijn ‘geoogst’ aan het eind van weer een zachte winter. Bij het fotograferen heb ik uitsluitend gebruikgemaakt van daglicht; de lange schaduwen van de winterse zon. Door de combinatie van bloemen, lange schaduwen en de titel roept het werk een combinatie op van schoonheid, melancholie en dreiging.

Een oogst is een opbrengst, maar willen we deze ‘winterse oogst’, als deze het resultaat is van het opwarmen van de aarde?